Amersfoort omschreven


Amersfoort ligt op een vlakke plaats in de Eemvallei van de rivier De Eem aan de rand van de Utrechse Heuvelrug. De stad heeft een mooie middeleeuwse kern met grachten en wallen. De grachten werden behouden, maar de wallen werd voor een deel in de 19e eeuw afgebroken en vervangen door een park, singels en rondwegen. Muurhuizen herrineren nog aan de plaatsen, waar in de middeleeuwen de stadsmuren stonden.

Vanaf 1870 breidde Amersfoort zich sterk uit door de komst van de spoorwegen en een aantal kazernes. Jarenlang was Amersfoort een garnizoenstad. Rond 1975 kreeg de stad groeistadstatus, mede waardoor enkele omliggende gemeenten geheel of gedeeltelijk werden geannexeerd.

Er kwamen grote nieuwe woonwijken, als Schothorst, Zielhorst, Kattenbroek, Nieuwland en Vathorst. Er kwamen ook aanzienlijke bedrijfs- en kantoorterreinen als De Hoef en Vathorst. De aanleg van de A28 (Utrecht-Zwolle) oostelijk van Amersfoort betekende een verdere impuls voor de groei. Waar de A28 de A1 snijdt, ontstond het knooppunt Hoevelaken.

Reacties zijn gesloten.